موسسه و وب سایت حقوقی و وکلای برتر

وکالت، وکیل در تهران, مشاوره جقوقی

موسسه و وب سایت حقوقی و وکلای برتر

وکالت، وکیل در تهران, مشاوره جقوقی

طبقه بندی موضوعی

موانع مسئولیت کیفری

چهارشنبه, ۱۵ دی ۱۳۹۵، ۰۱:۰۳ ب.ظ

شخصی که با سوء نیت یا تقصیر جزایی، مرتکب عمل مجرمانه یعنی عملی که از طرف قانون جرم شناخته شده، میشود، با آنکه ظاهرا یًا واقعاً سه عنصر تشکیل دهندة جرم مجتمعاً مصداق پیدا میکند، مع هذا در پارهای از موارد شخص از مجازات معاف خواهد شد. مقنن اسلامی در قانون مجازات اسلامی جدید عوامل مانع مسئولیت کیفری و عوامل موجهه جرم تأسیس حقوقی را در از ماده 146 لغایت 159 به « موانع مسئولیت کیفری » هم ادغام نموده و در فصل دوم بخش چهارم قانون تحت عنوان بحث موارد مختلف آن پرداخته است. موانع مسئولیت ماهیتاً عبارتند از عوامل یا کیفیاتی که مبانی و شرایط مسئولیت یعنی از بین بردن « رفع » اصطلاح غلطی است چرا که « عوامل رافع مسئولیت کیفری » کیفری را مختل میکنند. عنوان موجود یا آثار آن، در حالی که اگر این عوامل وجود داشته باشند، مسئولیت کیفری به وجود نمیآید تا رفع شود. کسی که شرایط مسئولیت در او مختل باشد از نظر کیفری مسئول نیست. بنابراین، عوامل و شرایطی که مبانی و ارکان مسئولیت را مختل کرده و در هم میریزند، مانع شکل گیری مسئولیت کیفری میشوند.


با احراز مسئولیت کیفری، اجرای مجازات امکانپذیر است ولی عواملی وجود دارند که میتوانند باعث زوال مسئولیتگردند. اولین شرط مسئولیت جزایی آن است که شخص به سن معینی رسیده باشد. شعور و اراده انسان، تابع سن اوستو به همین جهت مسئولیت کیفری از سن معینی شروع میشود. دومین شرط مسئولیت جزایی آن است که انسان مبتلابه جنون و یا حالاتی شبیه به آن نباشد، چرا که جنون و بیماریهای روانی نیز شعور را زائل نموده و در مواقع بحرانی،اراده را فلج میسازد. سومین شرط مسئولیت کیفری این است که انسان تحت تأثیر اجبار یا اکراه و تهدید غیرقابلتحملی، ارادهاش سلب نشده باشد و نهایتاً انسان مرتکب جهل حکمی و یا موضوعی نشود.


"مسئولیت جزایی اطفال"

بلوغ در لغت به معنای رسیدن به امری است و در اصطلاح فقهی، بلوغ رسیدن طفل است به حالت احتلام(در مرد) و حیض یا حمل ( در مورد زنان) و در اصطلاح جرم شناسی به دومین مرحله از مراحل دوران زندگی گفته میشود. در این مرحله از زندگی، به موازات رشد سریع ظاهری اندام، شخصیت فرد نیز شکل گرفته و استعدادها و خلاقیت انسانی شکوفا میگردد. بعضی از نشانههای بلوغ عبارتند از : کشیدگی قد و روئیدن موی زهار، زیربغل، ریش و سبی در نزد پسران و بزرگ شدن پستانها در نزد دختران، خشن شدن صدا، رشد قوای دماغی و باروری استعدادها و جهش احساسات و قوای جنسی و گرایش به معاشقه با جنس مخالف به طوری که آمادگی توالد و تناسل را پیدا خواهند کرد. ماده 1210 قانون مدنی حد بلوغ و رشد را از هم تفکیک کرده و از لحاظ دارا بودن مسئولیت کیفری، دختر 9 سال تمام قمری و پسر 15 سال تمام قمری همانند بزرگسالان شناخته شده است و حداقل سن نیز برای این قبیل افراد مشخص نشده ، در صورتی که قانونگذار در قانون تشکیل دادگاه اطفال بزهکار، اطفال را در مرحله اول به اطفال بین 6 تا 12 سال تقسیم کرده و قبل از این مرحله، طفل هر چند که مرتکب جرم شده باشد مورد توجه قرار نمیگرفت و حتی به وضع اخلاقی و خانوادگی او رسیدگی نمیشد.